Παναγιώτα Κυριαζάκου

Διατροφολόγος

    • Contrast
    • Layout
    • Font

Κλείστε το ραντεβού σας: 2313079972

Στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε στην οικογένεια υγιεινά σνακ,οι περισσότεροι από μας,ακόμα κι αν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος,μπαίνουμε στην διαδικασία να παρασκευάζουμε μόνοι μας “σπιτικά” γλυκά και εδέσματα. Είναι όμως το “σπιτικό” πάντα καλύτερο από το έτοιμο;
Όχι,δεν θα προσπαθήσω να σας πείσω ότι τα έτοιμα σνακ είναι προτιμότερη διατροφική επιλογή. Κάθε άλλο!
Απλά θα επισημάνω την σημασία που πρέπει να δίνουμε στην επιλογή των υλικών που χρησιμοποιούμε όταν παρασκευάζουμε φαγητά και σνακ στο σπίτι.
Ας πάρουμε σήμερα για παράδειγμα το ¨σπιτικό” κέικ.
Τα υλικά της κλασσικής συνταγής του περιλαμβάνουν:
-μαργαρίνη :κατηγορία λίπους που είναι γνωστό σε όλους ότι πρέπει να αποφεύγουμε.
-αβγά
-αγελαδινό γάλα
-και το μεγαλύτερο μέρος της ζύμης αποτελείται από άσπρη ζάχαρη και άσπρο αλεύρι : επεξεργασμένοι υδατάνθρακες,που τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν διατροφικά παρά μόνο κενές θερμίδες και απορύθμιση του μεταβολισμού.
Κι όμως, με κάποιες, αλλαγές θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε πολύ την κλασσική συνταγή,μετατρέποντάς την σε μια αληθινά ενδιαφέρουσα διατροφική επιλογή!
Όπως το παρακάτω κέικ που έφτιαξα χθες και τα παιδιά ξετρελάθηκαν! (Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κέικ παραμένει γλυκό και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΚΕΙΚ

1 ποτήρι παρθένο ελαιόλαδο
1,5 ποτήρι καστανή ζάχαρη
5 αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής
1 κεσεδάκι πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι
2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού
350γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350γρ αλεύρι ολικής άλεσης

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Πολλές φορές μας λένε τι δεν πρέπει να τρώμε για να προστατέψουμε την υγεία μας. Το να μην τρως κάτι όμως μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα:
Ή να μην το φας και να μείνεις νηστικός (πράγμα δύσκολο)
ή να το αντικαταστήσεις με κάτι άλλο….πιο υγιεινό.
Ίσως λοιπόν θα βοηθούσε αν επικεντρώναμε περισσότερο το ενδιαφέρον μας στο τι θα ήταν καλό να τρώμε.
Οι περισσότεροι από εμάς,όταν ακούμε το όρο υγιεινά τρόφιμα φέρνουμε στο μυαλό μας άγευστες,άνοστες και βαρετές τροφές. Αυτήν και μόνο η σύνδεση στο μυαλό μας του υγιεινού με το άνοστο,μπορεί από μόνη της να καταδικάσει σε αποτυχία κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της διατροφής μας!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ!!!

Ας θεωρήσουμε λοιπόν ότι θέλουμε να εντάξουμε στην διατροφή μας κάποιο τρόφιμο το οποίο γνωρίζουμε ότι είναι ωφέλιμο αλλά δεν συνηθίζουμε να το καταναλώνουμε μέχρι τώρα γιατί δεν ήταν για εμάς πολύ ελκυστικό.
Δύο είναι τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για αυτό:

α) ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΕΦΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Δεν μας αρέσει το βραστό κουνουπίδι; Ας φτιάξουμε μια σαλάτα όπου θα το συνδυάσουμε με άλλα αγαπημένα μας υλικά.
Ας διαλέξουμε με φροντίδα ιδιαίτερα μυρωδικά για να το αρωματίσουμε και και να ενισχύσουμε την γεύση του. Ας μην παραλείψουμε να ασχοληθούμε με το χρώμα που θα έχει το τελικό πιάτο. Ίσως χρειάζονται μερικές έντονες πινελιές,να το τονίσουν,σαν πίνακα….
Τώρα θα μου πείτε….ποιος θα καθίσει να τα κάνει όλα αυτά;
Μα πρόκειται για την τροφή μας,για την θρέψη μας!!!
Υποτίθεται ότι ο λόγος για τον οποίο αγωνιζόμαστε είναι για να εξασφαλίσουμε πρωτίστως αυτήν!! Αν όχι,τότε τι;;;

β) ΝΑ ΤΟ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ (κι εκεί ήταν που ήθελα να καταλήξω από την αρχή)

Και πως θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό; Ας κάνουμε μια προσπάθεια να να το συνδέσουμε με ότι αγαπάμε…(η διαφήμιση το κάνει άλλωστε με επιτυχία τόσα χρόνια για χιλιάδες προϊόντα).
Ένας τρόπος θα ήταν να “εμπλακούμε” στην διαδικασία παραγωγής του. Ακόμα κι αν δεν τρως πιπεριές ή φασολάκια,αυτά που θα καλλιεργούσες μόνος σου στον κήπο σου ή έστω σε δυο γλάστρες στο μπαλκόνι σου,σίγουρα θα τα δοκίμαζες.
Και τα κουλούρια με αλεύρι ολικής άλεσης δεν σου πολυαρέσουν αλλά εκείνα που τα είχες ζυμώσει και ψήσει μόνη σου είχαν άλλη γεύση!
Εκμεταλεύσου ένα ταξίδι ή μια εκδρομή για να συνδεθείς με τα τοπικά προϊόντα. Το ξέρω ότι προτιμάς την πραλίνα αντί για το μέλι στο πρωινό σου. Αν το μέλι όμως το είχες αγοράσει από εκείνο το κυκλαδονήσι που είχες πάει το καλοκαίρι; Δεν θα έφερνε τον ήλιο και την θάλασσα στην κουζίνα σου κάθε πρωί μέσα στο καταχείμωνο; Τι την θέλεις την πραλίνα….
Μέχρι και φασόλια μπορείς να αρχίσεις να τρως,από εκείνα που αγόρασες από τις Πρέσπες,τότε που είχες πάει εκεί εκδρομή με αγαπημένους φίλους….
Και στο κάτω κάτω….σου αρέσει να ζωγραφίζεις; Φτιάξε τον καλύτερό σου πίνακα να απεικονίζει ένα λιόδεντρο,και που ξέρεις; Ίσως να αρχίσεις να τρως ελιές!!!

Ας κρατήσουμε λοιπόν αυτό:

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΟΨΕΙΣ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΟΥ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ!

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΑΠΛΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΥΓΙΕΙΝΑ!!!

  • Φάτε σούπες!

Τι καλύτερο για το κρυολόγημα από την παραδοσιακή κοτόσουπα με λαχανικά; ο συνδυασμός των συστατικών της μειώνει την φλεγμονή και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ρινικής καταρροής,ενώ παράλληλα παρέχει τα απαραίτητα υγρά στον οργανισμό.

Πολύ ωφέλιμα επίσης ,ως συστατικά της σούπας σας,μπορούν να αποδειχθούν : το σκόρδο,το κρεμμύδι και το πράσο,τα οποία περιέχουν αντισηπτικά ευρέως φάσματος,τονώνουν το ανοσοποιητικό και ανοίγουν τα μπλοκαρισμένα ιγμόρεια,αλλά ακόμα και το μπρόκολο,οι πιπεριές,οι ντομάτες και τα μανιτάρια.

tip : προσθέστε στη σούπα σας μαύρο πιπέρι : μειώνει την καταρροή και έχει αναλγητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες

  • Πιείτε τσάι με μέλι και ροφήματα βοτάνων

Προσλάβετε τα υγρά που χρειάζεται ο οργανισμός σας καταναλώνοντας τσάι στο οποίο θα προσθέσετε μια κουταλιά μέλι,το αγαπημένο αντιμικροβιακό της ελληνικής φύσης. Μια καλή ιδέα θα ήταν να προσθέσετε στο τσάι σας λίγο τζίντζερ,που ανακουφίζει από τον βήχα και την καταρροή ενώ ταυτόχρονα είναι και ήπιο ηρεμιστικό.

Τέλος μην ξεχνάμε τα ροφήματα από βότανα όπως :

το φασκόμηλο,η μαντζουράνα,η μολόχα – για τον βήχα και τον πονόλαιμο

ο ευκάλυπτος και το θυμάρι – για το συνάχι

η λεβάντα και το τήλιο – για τον πονοκέφαλο

η μέντα και ο δυόσμος – για τον πυρετό

  • Προμηθεύστε τον οργανισμό σας με βιταμίνη C και σελήνιο

Τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η βιταμίνη C περιέχεται στα εσπεριδοειδή,αλλά και στα φρέσκα φρούτα και στα λαχανικά ‘οπως πιπεριά,ντομάτα μπρόκολο κλπ.

Το σελήνιο περιέχεται στα φυστίκια Βραζιλίας αλλά και στα όστρακα όπως στρείδια,καβούρια αστακούς κλπ.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την βιταμίνη C και το σελήνιο και υπό μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων.

Πολλές φορές, είτε ακολουθώντας ένα σχεδιασμένο πρόγραμμα διατροφής, είτε απλά προσπαθώντας να κάνουμε σωστές διατροφικές επιλογές για να προστατέψουμε την υγεία μας,καταλήγουμε να κάνουμε μια… βαρετή και μονότονη διατροφή.
Σε αυτό μπορεί να συμβάλλουν πολλά. Το ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο να επιμεληθούμε λίγο περισσότερο το φαγητό μας, ή αν θέλετε ,πιο σωστά,δεν το έχουμε αρκετά ψηλά στις προτεραιότητες μας. Η ακόμα το ότι έχουμε στο μυαλό μας,πολύ κακώς και χωρίς να υπάρχει λόγος, το υγιεινό φαγητό ως βαρετό και άνοστο εξ ορισμού.
Η τροφή όμως,δεν αρκεί μόνο να παρέχει στον οργανισμό μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Η τροφή πρέπει να μας προσφέρει και απόλαυση! Να έχει ικανοποιητική εμφάνιση,γεύση και οσμή….. Να μας χορταίνει σε όλα τα επίπεδα. Να μας αφήνει με την αίσθηση ότι φροντίσαμε τον εαυτό μας… 
Αν τα συστατικά του δείπνου μας είναι πάλι δύο αυγά,λίγα λαχανικά και λίγοι υδατάνθρακες αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα τρώμε κάθε βράδυ με τον ίδιο τρόπο.
Μπορεί να είναι μια σαλάτα με ρόκα,μαρούλι,ντοματίνια,καλαμπόκι και τα αυγά βρασμένα σφιχτά σε φετούλες μέσα στη σαλάτα… 
Αλλά μπορεί και να είναι μια κρέπα με αυγά και αλεύρι ολικής με γέμιση από ψητά,ψιλοκομμένα μανιτάρια και πιπεριές…
Πρόκειται για τα ίδια σχεδόν συστατικά με τόσο διαφορετικό όμως αποτέλεσμα!
Κατά ανάλογο τρόπο η δροσερή σαλάτα μπρόκολο με λίγο τυρί και ψωμί θα μπορούσε τις κρύες νύχτες του χειμώνα να μετατραπεί σε μια ζεστή σούπα μπρόκολο βελουτέ με μυρωδικά,στραγγιστό γιαούρτι ,σπόρους και κρουτόν!
Για αυτό λοιπόν: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ και η δίαιτα σας δεν θα είναι ποτέ βαρετή!

Πρόσφατα Άρθρα