
Καλά Χριστούγεννα φίλοι μου! Εύχομαι να είστε καλά και περάσετε υπέροχα μαζί με αγαπημένα σας πρόσωπα. Μαζί με τις ευχές μου….σας αφήνω εδώ κι έναν κατάλογο με συμβουλές που σίγουρα θα σας βοηθήσουν να τα βγάλετε πέρα, διατροφικά, με τα γιορτινά γεύματα και κυρίως…με τις συνέπειές τους.
α) Πριν το γεύμα :
- Μην πάτε στο γεύμα εντελώς νηστικοί. Φάτε κάτι ελαφρύ 2-3 ώρες πριν (όπως ένα φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς),ώστε να είστε σε θέση να ελέγξετε την όρεξή σας και να μην…”πέσετε με τα μούτρα”.
- Εστιάστε στην λαχτάρα και την προσμονή της διασκέδασης και της καλής παρέας και όχι του φαγητού που σας περιμένει (όχι, η δυσπεψία δεν είναι διασκέδαση).
- Αν έχετε τη δυνατότητα κάντε έναν περίπατο ώστε να κάψετε μέρος της ενέργειας που θα λάβετε με το γεύμα.
β) Κατά το γεύμα :
- Γεμίστε το πιάτο σας στην αρχή του γεύματος (και περιοριστείτε σε αυτό φυσικά). Έτσι θα έχετε επίγνωση του τι και πόσο φάγατε και θα κάνετε σίγουρα καλύτερες,πιο συμφέρουσες και πιο ισορροπημένες επιλογές.
- Γεμίστε το 1/3 του πιάτου με σαλάτες και λαχανικά,το ΄1/3 με κάποιο κρέας ή πουλερικό (κατά προτίμηση μια από τις πιο ελαφρές επιλογές,όπως γαλοπούλα ή άπαχο χοιρινό),και το υπόλοιπο μπορείτε να το γεμίσετε με τα δικά σας αγαπημένα εδέσματα.
- Το κόκκινο ξηρό κρασί είναι μια από τις πιο υγιεινές επιλογές για το ποτό που θα συνοδεύσει το γεύμα σας.
- Τρώτε αργά,απολαμβάνοντας την ωραία ατμόσφαιρα.
γ) Μετά το γεύμα:
- Είτε αμέσως μετά το γεύμα,είτε λίγο αργότερα,συνοδεύοντας τον καφέ ή το τσάι σας μπορείτε να απολαύσετε ένα-δυο κομμάτια από το αγαπημένο σας χριστουγεννιάτικο γλυκό.
Το φαγητό δεν είναι μόνο παροχή θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Το φαγητό μας προσφαίρει επίσης και απόλαυση. Πρέπει να θρέφει και την ψυχή μας εκτός από το σώμα μας. Είναι πολύ σημαντικό να το αντιμετωπίζουμε λοιπόν με τον απαραίτητο σεβασμό:
από το να επιλέγουμε με προσοχή τι υλικά θα προμηθευτούμε για να το παρασκευάσουμε και σε ποιές ποσότητες
να το παρασκευάζουμε με πολύ φροντίδα και αγάπη για αυτούς που αγαπάμε αλλά και για τον εαυτό μας
μέχρι να το καταναλώνουμε με επίγνωση (αφιερώνοντας τον απαραίτητο χρόνο και προσοχή στην διαδικασία) και με μέτρο.
Δεν υπάρχει τρόφιμο που το αποκλείουμε τελείως από την διατροφή μας. Πρέπει όμως να καθορίσουμε, με σωστά κριτήρια,την συχνότητα,την ποσότητα και την περίσταση που καταναλώνουμε το καθετί!
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ! ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Μήπως πρέπει να το αποφύγουμε; Να δώσουμε στα παιδιά μας τόσες κενές θερμίδες; Ζάχαρη και λιπαρά;
Μμμμμμ…..! Ας μην είμαστε τόσο υπερβολικοί !
Θυμάστε τα παιδικά σας χρόνια; Που σηκώνατε το καπάκι και κλέβατε κάθε τόσο από τα μετρημένα μελομακάρονα της μαμάς;
Θα είχαν το ίδιο άρωμα και γεύση οι χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις σας χωρίς αυτά;
Άλλωστε το μελομακάρονο,άρρηκτα συνδεδεμένο με την χριστουγεννιάτικη παράδοση,δεν επιλέχθηκε από τους παλιούς και επιβίωσε στο πέρασμα του χρόνου τυχαία. Πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό γλυκό. Αν το φτιάξετε σωστά,με αγνά υλικά και σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή δεν θα έχετε ένα γλυκό με “κενές” θερμίδες αλλά ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο.
ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΑ
– Χρησιμοποιήστε αποκλειστικά ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ αντί για σπορέλαιο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του είναι πολύ ευεργετικά για την λειτουργία της καρδιάς και όχι μόνο….
– Χρησιμοποιήστε ΜΕΛΙ αντί για ζάχαρη (ή τουλάχιστον μείγμα στο οποίο το μέλι να υπερτερεί). Ναι,είναι απλός υδατάνθρακας αλλά έχει σπουδαίες αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες…..
– Γιατί όχι ! Αντικαταστήστε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ. Έτσι το μελομακάρονο θα είναι πια μια πλούσια πηγή βιταμινών,ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών.
– Μην τσιγκουνεύαστε το γαρύφαλο και κυρίως…την ΚΑΝΕΛΑ.
Πολύ σοφά,τα περισσότερα παραδοσιακά μας γλυκά περιέχουν κανέλα. Η κανέλα έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί το ζαχαρο στο αίμα. Έτσι η κατανάλωση του γλυκού γίνεται λιγότερο βλαπτική για τον οργανισμό.
– Και βέβαια μην ξεχνάτε τα ΚΑΡΥΔΙΑ, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα που τόσο ανάγκη έχει ο κάθε οργανισμός που τρέφεται σύμφωνα με τον “δυτικό” τρόπο ζωής.
Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι :
1 μελομακάρονο=150-180kcal
κι αυτό πρέπει να το υπολογίζουμε ώστε να μην ξεφύγουμε και πάρουμε επιπλέον βάρος στις γιορτές.
Άλλωστε,όπως λέμε πάντα,κανένα τρόφιμο,ούτε καν τα γλυκά,δεν τα αποκλείουμε τελείως από την διατροφή μας,γιατί η στέρηση συνήθως έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Τα γλυκά τα καταναλώνουμε με μέτρο και σε ιδιαίτερες περιστάσεις (έτσι ώστε και η απόλαυση να είναι μεγαλύτερη).
ΚΑΙ ΠΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ;;;!!!
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !!!
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !
Και μην ξεχνάτε!
Απολαύστε το φαγητό,τα γλυκά και το ποτό σας χωρίς ενοχές ….αλλά με μέτρο !

1) ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το κλειδί είναι η ποικιλία. Καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα από όλες τις ομάδες των τροφίμων στις σωστές ποσότητες. Επιλέξτε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών/ημέρα. Τρώτε δημητριακά ολικής άλεσης,όσπρια και ξηρούς καρπούς. Αποφύγετε τα ζωικά λιπαρά και την ζάχαρη.
Δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο που απαγορεύεται εντελώς ούτε κάποιο άλλο με “μαγικές” ιδιότητες. Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει όλα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για ένα υγιές δέρμα. Όλα τα συστατικά που η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα: βιταμίνες (Α,C,E,ριβοφλαβίνη.νιασίνη,πυριδοξίνη) καθώς και ιχνοστοιχεία(ψευδάργυρο,σελήνιο). Ακόμη εξασφαλίζει μια πλούσια προμήθεια αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην προστασία της επιδερμίδας από φθορές που προκαλεί το εξωτερικό περιβάλλον.
2) ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΑΠΟ ΜΕΣΑ
Είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του δέρματος να πίνετε άφθονα υγρά : 6-8 ποτήρια/ημέρα (και ακόμα περισσότερα τους καλοκαιρινούς μήνες ή αν είστε πολύ δραστήριοι,λόγω του ιδρώτα).
Το νερό,το γάλα με χαμηλά λιπαρά και ροφήματα χωρίς προσθήκη ζάχαρης,όπως ο καφές και το τσάι,όλα μετράνε.
Φυσικοί χυμοί και smoothies επίσης υπολογίζονται αλλά η κατανάλωσή τους δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 150ml/ημέρα επειδή έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε απλά σάχαρα.
3) ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ
Το πολύ αλκοόλ (εκτός από βλάβες στο συκώτι,υπέρταση κλπ) μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Η αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι πιο πιθανό να κάνει ρυτίδες καθώς δεν είναι τόσο ελαστική.
Περιορίστε το λοιπόν όσο μπορείτε και σε κάθε περίπτωση μην ξεπερνάτε τα όρια των συστάσεων :
-2-3 ποτήρια / ημέρα για τους άντρες
-1-2 ποτήρια / ημέρα για τις γυναίκες
4) ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Οι έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα επιταχύνει την φυσιολογική ποεία γήρανσης του δέρματος. Οι τοξίνες που περιέχονται στον καπνό μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου,προκαλώντας τον σχηματισμό ρυτίδων.
5) ΒΡΕΙΤΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΥΠΝΟ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ
Είναι αποδεδειγμένο πλέον επιστημονικά ότι το stress έχει
σοβαρή επίπτωση στο δέρμα. Ο γρήγορος ρυθμός της ζωής μας, μας κάνει συχνά να ξεχνάμε να βρούμε λίγο χρόνο για ύπνο και χαλάρωση. Ο επαρκής ύπνος όμως είναι πολύ σημαντικός βοηθός στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε το δέρμα μας φρέσκο και νεανικό.
6) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΗΛΙΟ
Οι υπεριώδης ακτίνες του ήλιου (ή του solarium),καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη,τα οποία κρατούν την επιδερμίδα λεία και απαλή. Η υπερβολική έκθεση στο υπεριώδες φως μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες,ξηρή και άγρια επιδερμίδα και,ακόμα χειρότερα,μπορεί να προκαλέσει όγκους στο δέρμα,ακόμα και καρκινικούς.
Ποτέ μην αφήνετε την επιδερμίδα σας να καεί. Χρησιμοποιείτε αντιήλικές κρέμες με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15. Προσέξτε ιδιαίτερα τα βρέφη και τα παιδιά καθώς το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο στα εγκαύματα.
7) ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΑΠΟ ΕΞΩ
Πολλά προιόντα φροντίδας του δέρματος ισχυρίζονται ότι έχουν την δύναμη να προλάβουν ή να αναστρέψουν τα αποτελέσματα της γήρανσης. Η αλήθεια είναι ότι πολύ λίγα από αυτά είναι ικανά να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι το να απλώνουμε αντιοξειδωτικά απ ευθείας στο δέρμα έχει κάποιο όφελος. Υπάρχουν όμως σαφή οφέλη από την ενυδάτωση της επιδερμίδας με ενυδατικές κρέμες,καθώς αυτή την προστατεύει από περιβαλλοντικούς παράγωντες και αποτρέπει την ξήρανσή της.
Προσοχή πρέπει να δίνεται επίσης και στα προιόντα καθαρισμού,τα οποία πρέπει να έχουν ουδέτερο pH,επίσης για να μην ξηραίνουν το δέρμα.
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ γιατί τελικά ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΛΑΜΠΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΣ

Το κυδώνι θεωρείται το αρχαιότερο φρούτο και οπωσδήποτε είναι ένα από τα θρεπτικότερα.
Περιέχει πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων,που το καθιστούν ωφέλιμο για την υγεία του πεπτικού, του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος καθώς και για την υγεία του εγκεφάλου και των γεννητικών οργάνων.
Επίσης περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και έτσι είναι κατάλληλη τροφή για τους διαβητικούς αλλά και όσους θέλουν να χάσουν βάρος!
Το καταναλώνουμε πιο συχνά ως γλυκό ή μαρμελάδα, ή ψητό στο φούρνο ή και μαγειρευτό παρά ώμο.
Ψητό στο φούρνο με μετρημένη ποσότητα μελιού ή ζάχαρης,συνοδευόμενο από άπαχο γιαούρτι και μπόλικη κανέλα αποτελεί εξαιρετική ιδέα για επιδόρπιο!
Η μερίδα της φωτογραφίας αποδίδει 160-180kcal μόνο.
Παρέχει τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του κυδωνιού,τα οποία διατηρούνται στο ψήσιμο,καθώς και φυτικές ίνες,καλής ποιότητας ζωική πρωτεΐνη από το γιαούρτι αλλά και κανέλα, συστατικά που εξισορροπούν τα σάκχαρα του γλυκού ώστε να μην είναι επιβλαβή για τον οργανισμό μας.
(Για 6 μερίδες: 1 κιλό κυδώνια,4 κουταλιές σούπας μέλι,2 κουταλιές σούπας ζάχαρη,1 ποτήρι νερό,λίγο κονιάκ,χυμό λεμονιού,γαρίφαλο,κανέλα. Συνοδεύεται από 2 κουταλιές σούπας στραγγιστό γιαούρτι 2%.)