ΑΘΩΟΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ !

Τα Χριστούγεννα είναι πολύ κοντά. Εορταστική ατμόσφαιρα παντού. Σε δρόμους και πλατείες αλλά και στα σπίτια μας. Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση,εορταστικές διαφημίσεις και προσφορές,τραγούδια,εκδηλώσεις…….δίσκοι με χριστουγεννιάτικα γλυκά στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων…..και στο σπίτι; πάνω στον μπουφέ;….
Σπιτικά μελομακάρονα !!!
Ή μήπως δεν κάνει; Είναι γλυκό!
Μήπως πρέπει να το αποφύγουμε; Να δώσουμε στα παιδιά μας τόσες κενές θερμίδες; Ζάχαρη και λιπαρά;
Μμμμμμ…..! Ας μην είμαστε τόσο υπερβολικοί !
Θυμάστε τα παιδικά σας χρόνια; Που σηκώνατε το καπάκι και κλέβατε κάθε τόσο από τα μετρημένα μελομακάρονα της μαμάς;
Θα είχαν το ίδιο άρωμα και γεύση οι χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις σας χωρίς αυτά;
Άλλωστε το μελομακάρονο,άρρηκτα συνδεδεμένο με την χριστουγεννιάτικη παράδοση,δεν επιλέχθηκε από τους παλιούς και επιβίωσε στο πέρασμα του χρόνου τυχαία. Πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό γλυκό. Αν το φτιάξετε σωστά,με αγνά υλικά και σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή δεν θα έχετε ένα γλυκό με “κενές” θερμίδες αλλά ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο.

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΑ

– Χρησιμοποιήστε αποκλειστικά ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ αντί για σπορέλαιο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του είναι πολύ ευεργετικά για την λειτουργία της καρδιάς και όχι μόνο….
– Χρησιμοποιήστε ΜΕΛΙ αντί για ζάχαρη (ή τουλάχιστον μείγμα στο οποίο το μέλι να υπερτερεί). Ναι,είναι απλός υδατάνθρακας αλλά έχει σπουδαίες αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες…..
– Γιατί όχι ! Αντικαταστήστε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ. Έτσι το μελομακάρονο θα είναι πια μια πλούσια πηγή βιταμινών,ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών.
– Μην τσιγκουνεύαστε το γαρύφαλο και κυρίως…την ΚΑΝΕΛΑ.
Πολύ σοφά,τα περισσότερα παραδοσιακά μας γλυκά περιέχουν κανέλα. Η κανέλα έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί το ζαχαρο στο αίμα. Έτσι η κατανάλωση του γλυκού γίνεται λιγότερο βλαπτική για τον οργανισμό.
– Και βέβαια μην ξεχνάτε τα ΚΑΡΥΔΙΑ, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα που τόσο ανάγκη έχει ο κάθε οργανισμός που τρέφεται σύμφωνα με τον “δυτικό” τρόπο ζωής.

Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι :
1 μελομακάρονο=150-180kcal
κι αυτό πρέπει να το υπολογίζουμε ώστε να μην ξεφύγουμε και πάρουμε επιπλέον βάρος στις γιορτές.

Άλλωστε,όπως λέμε πάντα,κανένα τρόφιμο,ούτε καν τα γλυκά,δεν τα αποκλείουμε τελείως από την διατροφή μας,γιατί η στέρηση συνήθως έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Τα γλυκά τα καταναλώνουμε με μέτρο και σε ιδιαίτερες περιστάσεις (έτσι ώστε και η απόλαυση να είναι μεγαλύτερη).
ΚΑΙ ΠΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ;;;!!!

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !!! 
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !

Και μην ξεχνάτε!
Απολαύστε το φαγητό,τα γλυκά και το ποτό σας χωρίς ενοχές ….αλλά με μέτρο !

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο