Οδηγός επιβίωσης για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Καλά Χριστούγεννα φίλοι μου! Εύχομαι να είστε καλά και περάσετε υπέροχα μαζί με αγαπημένα σας πρόσωπα. Μαζί με τις ευχές μου….σας αφήνω εδώ κι έναν κατάλογο με συμβουλές που σίγουρα θα σας βοηθήσουν να τα βγάλετε πέρα, διατροφικά, με τα γιορτινά γεύματα και κυρίως…με τις συνέπειές τους.

α) Πριν το γεύμα :

  • Μην πάτε στο γεύμα εντελώς νηστικοί. Φάτε κάτι ελαφρύ 2-3 ώρες πριν (όπως ένα φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς),ώστε να είστε σε θέση να ελέγξετε την όρεξή σας και να μην…”πέσετε με τα μούτρα”.
  • Εστιάστε στην λαχτάρα και την προσμονή της διασκέδασης και της καλής παρέας και όχι του φαγητού που σας περιμένει (όχι, η δυσπεψία δεν είναι διασκέδαση).
  • Αν έχετε τη δυνατότητα κάντε έναν περίπατο ώστε να κάψετε μέρος της ενέργειας που θα λάβετε με το γεύμα.

β) Κατά το γεύμα :

  • Γεμίστε το πιάτο σας στην αρχή του γεύματος (και περιοριστείτε σε αυτό φυσικά). Έτσι θα έχετε επίγνωση του τι και πόσο φάγατε και θα κάνετε σίγουρα καλύτερες,πιο συμφέρουσες και πιο ισορροπημένες επιλογές.
  • Γεμίστε το 1/3 του πιάτου με σαλάτες και λαχανικά,το ΄1/3 με κάποιο κρέας ή πουλερικό (κατά προτίμηση μια από τις πιο ελαφρές επιλογές,όπως γαλοπούλα ή άπαχο χοιρινό),και το υπόλοιπο μπορείτε να το γεμίσετε με τα δικά σας αγαπημένα εδέσματα.
  • Το κόκκινο ξηρό κρασί είναι μια από τις πιο υγιεινές επιλογές για το ποτό που θα συνοδεύσει το γεύμα σας.
  • Τρώτε αργά,απολαμβάνοντας την ωραία ατμόσφαιρα.

γ) Μετά το γεύμα:

  • Είτε αμέσως μετά το γεύμα,είτε λίγο αργότερα,συνοδεύοντας τον καφέ ή το τσάι σας μπορείτε να απολαύσετε ένα-δυο κομμάτια από το αγαπημένο σας χριστουγεννιάτικο γλυκό.

Το φαγητό δεν είναι μόνο παροχή θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Το φαγητό μας προσφαίρει επίσης και απόλαυση. Πρέπει να θρέφει και την ψυχή μας εκτός από το σώμα μας. Είναι πολύ σημαντικό να το αντιμετωπίζουμε λοιπόν με τον απαραίτητο σεβασμό:

από το να επιλέγουμε με προσοχή τι υλικά θα προμηθευτούμε για να το παρασκευάσουμε και σε ποιές ποσότητες

να το παρασκευάζουμε με πολύ φροντίδα και αγάπη για αυτούς που αγαπάμε αλλά και για τον εαυτό μας

μέχρι να το καταναλώνουμε με επίγνωση (αφιερώνοντας τον απαραίτητο χρόνο και προσοχή στην διαδικασία) και με μέτρο.

Δεν υπάρχει τρόφιμο που το αποκλείουμε τελείως από την διατροφή μας. Πρέπει όμως να καθορίσουμε, με σωστά κριτήρια,την συχνότητα,την ποσότητα και την περίσταση που καταναλώνουμε το καθετί!

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ! ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Μετάβαση στο περιεχόμενο