Συμβουλές διατροφής ενάντια στην υπερλιπιδαιμία (χοληστερίνη-τριγλυκερίδια)

Υπερλιπιδαιμία είναι η αύξηση της ποσότητας των λιπιδίων του αίματος. Η υπελιπιδαιμία και ειδικά η υψηλή κακή χοληστερίνη (LDL), τα υψηλά τριγλυκερίδια και η χαμηλή καλή χοληστερίνη (HDL) θεωρούνται κύριοι παράγοντες για την αρτηριοσκλήρυνση. Η αρτηριοσκλήρυνση έχει ως συνέπειες την στεφανιαία νόσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπισή της, παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή ή ακόμη καλύτερα σε πολλές περιπτώσεις πριν φτάσουμε σε αυτήν, παίζουν : η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση και κυρίως η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

Οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών για το ποιες είναι οι πιο κατάλληλες διατροφικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των υπελιπιδαιμίων είναι γενικά οι παρακάτω :

Χάστε βάρος.

Ειδικά για τους υπέρβαρους ασθενείς, μια απώλεια βάρους της τάξης του 10% σε χρονικό διάστημα 6 μηνών περίπου, επιφέρει σημαντική βελτίωση.

Περιορίστε τα ζωικά λίπη και τα trans λιπαρά οξέα.

Η αλλαγή στην διατροφή που θα βοηθούσε περισσότερο σε αυτήν την περίπτωση είναι μείωση της πρόσληψης των λιπαρών που προέρχονται από ζωικές πηγές.

-Περιορισμός της κατανάλωσης λιπαρού κρέατος και αλλαντικών.

-Κατανάλωση τυριών και γαλακτοκομικών χαμηλά σε λιπαρά.

-Αποφυγή της κατανάλωσης ζωικού βουτύρου, μαργαρίνης με trans λιπαρά οξέα, κρέμας γάλακτος και μαγιονέζας.

-Αντικατάσταση των ζωικών αυτών λιπαρών από ευεργετικά φυτικά έλαια όπως ελαιόλαδο, ελιές, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ταχίνι κ.λπ.

Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών και ιδιαίτερα διαλυτών φυτικών ινών.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερίνης και άλλων λιπαρών μορίων από το έντερο. Διαλυτές φυτικές ίνες περιέχουν οι φακές, τα φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης όπως το κριθάρι και η βρώμη, τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα κ.α.

Καταναλώστε φυτικές στερόλες.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια τρόφιμα όπως μαργαρίνες επάλειψης, γάλατα, γιαούρτια, ροφήματα κτλ, εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες. Τα τρόφιμα αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την LDL χοληστερίνη σας 5-10%. Προϋπόθεση για αυτό, ότι θα καταναλώνετε 2-3γρ φυτικών στερόλων κάθε μέρα. Στόχος που πολλές φορές δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί.

Πιείτε πράσινο τσάι.

Οι κατεχίνες που περιέχονται στο πράσινο τσάι βοηθούν να μειώσετε την χοληστερίνη σας αν πίνετε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα.

Βάλτε σπόρους στη διατροφή σας.

40γρ λιναρόσπορου ή σουσαμιού την ημέρα ως πρόσθετο στα δημητριακά πρωινού σας, στις σαλάτες, στο γιαούρτι σας κλπ, μπορεί να μειώσει την LDL έως 9%.

Εκμεταλλευτείτε τα ω-3 λιπαρά οξέα.

Μια κατανάλωση 2-3 γρ ω-3 λιπαρών οξέων την ημέρα, είτε μέσω της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών, είτε με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τις τιμές των τριγλυκεριδίων ως 25-30%.

Μην ξεχνάτε τα προβιοτικά.

Ένα από τα πολλά οφέλη των προβιωτικών για την υγεία μας είναι και η μείωση της χοληστερίνης. Μπορείτε να επωφεληθείυε από αυτά καταναλώνοντας γιαούρτι, κεφίρ, αριάνι αλλά και τουρσί.

Δεν χρειάζεται να απαρνηθείτε τα αυγά και τα θαλασσινά.

Παλαιότερα οι οδηγίες συνιστούσαν αποφυγή των τροφίμων που περιέχουν χοληστερίνη ως συστατικό τους, όπως τα αυγά και τα θαλασσινά. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η χοληστερίνη που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας δεν έχει καμία επίδραση στη δημιουργία της αρτηριοσκλήρυνσης και συνεπώς των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επομένως επιτρέπεται μια λογική κατανάλωση αυγών και θαλασσινών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο