7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΛΑΜΠΕΡΟ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΟ ΔΕΡΜΑ

1) ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το κλειδί είναι η ποικιλία. Καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα από όλες τις ομάδες των τροφίμων στις σωστές ποσότητες. Επιλέξτε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών/ημέρα. Τρώτε δημητριακά ολικής άλεσης,όσπρια και ξηρούς καρπούς. Αποφύγετε τα ζωικά λιπαρά και την ζάχαρη.
Δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο που απαγορεύεται εντελώς ούτε κάποιο άλλο με “μαγικές” ιδιότητες. Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει όλα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για ένα υγιές δέρμα. Όλα τα συστατικά που η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα: βιταμίνες (Α,C,E,ριβοφλαβίνη.νιασίνη,πυριδοξίνη) καθώς και ιχνοστοιχεία(ψευδάργυρο,σελήνιο). Ακόμη εξασφαλίζει μια πλούσια προμήθεια αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην προστασία της επιδερμίδας από φθορές που προκαλεί το εξωτερικό περιβάλλον.

2) ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΑΠΟ ΜΕΣΑ
Είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του δέρματος να πίνετε άφθονα υγρά : 6-8 ποτήρια/ημέρα (και ακόμα περισσότερα τους καλοκαιρινούς μήνες ή αν είστε πολύ δραστήριοι,λόγω του ιδρώτα).
Το νερό,το γάλα με χαμηλά λιπαρά και ροφήματα χωρίς προσθήκη ζάχαρης,όπως ο καφές και το τσάι,όλα μετράνε.
Φυσικοί χυμοί και smoothies επίσης υπολογίζονται αλλά η κατανάλωσή τους δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 150ml/ημέρα επειδή έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε απλά σάχαρα.

3) ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ
Το πολύ αλκοόλ (εκτός από βλάβες στο συκώτι,υπέρταση κλπ) μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Η αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι πιο πιθανό να κάνει ρυτίδες καθώς δεν είναι τόσο ελαστική.
Περιορίστε το λοιπόν όσο μπορείτε και σε κάθε περίπτωση μην ξεπερνάτε τα όρια των συστάσεων :
-2-3 ποτήρια / ημέρα για τους άντρες
-1-2 ποτήρια / ημέρα για τις γυναίκες

4) ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Οι έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα επιταχύνει την φυσιολογική ποεία γήρανσης του δέρματος. Οι τοξίνες που περιέχονται στον καπνό μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου,προκαλώντας τον σχηματισμό ρυτίδων.

5) ΒΡΕΙΤΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΥΠΝΟ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ
Είναι αποδεδειγμένο πλέον επιστημονικά ότι το stress έχει
σοβαρή επίπτωση στο δέρμα. Ο γρήγορος ρυθμός της ζωής μας, μας κάνει συχνά να ξεχνάμε να βρούμε λίγο χρόνο για ύπνο και χαλάρωση. Ο επαρκής ύπνος όμως είναι πολύ σημαντικός βοηθός στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε το δέρμα μας φρέσκο και νεανικό.

6) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΗΛΙΟ
Οι υπεριώδης ακτίνες του ήλιου (ή του solarium),καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη,τα οποία κρατούν την επιδερμίδα λεία και απαλή. Η υπερβολική έκθεση στο υπεριώδες φως μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες,ξηρή και άγρια επιδερμίδα και,ακόμα χειρότερα,μπορεί να προκαλέσει όγκους στο δέρμα,ακόμα και καρκινικούς.
Ποτέ μην αφήνετε την επιδερμίδα σας να καεί. Χρησιμοποιείτε αντιήλικές κρέμες με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15. Προσέξτε ιδιαίτερα τα βρέφη και τα παιδιά καθώς το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο στα εγκαύματα.

7) ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΑΠΟ ΕΞΩ
Πολλά προιόντα φροντίδας του δέρματος ισχυρίζονται ότι έχουν την δύναμη να προλάβουν ή να αναστρέψουν τα αποτελέσματα της γήρανσης. Η αλήθεια είναι ότι πολύ λίγα από αυτά είναι ικανά να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι το να απλώνουμε αντιοξειδωτικά απ ευθείας στο δέρμα έχει κάποιο όφελος. Υπάρχουν όμως σαφή οφέλη από την ενυδάτωση της επιδερμίδας με ενυδατικές κρέμες,καθώς αυτή την προστατεύει από περιβαλλοντικούς παράγωντες και αποτρέπει την ξήρανσή της.
Προσοχή πρέπει να δίνεται επίσης και στα προιόντα καθαρισμού,τα οποία πρέπει να έχουν ουδέτερο pH,επίσης για να μην ξηραίνουν το δέρμα.
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ γιατί τελικά ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΛΑΜΠΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο