Καφές,ο πολύτιμος αυτός φίλος!

Ο καφές είναι σίγουρα το πιο δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως. το ξεκίνημα της μέρας,η αφορμή για παρέα και συζήτηση,η συντροφιά σε στιγμές ξεκούρασης και περισυλλογής….
Αν αναλύσουμε τον καφέ στα θρεπτικά συστατικά του βλέπουμε ότι δεν περιέχει λίπος,πρωτείνη και υδατάνθρακες σε σημαντικές ποσότητες,γι αυτό και δεν περιέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες (2-3 kcal/φλιτζ.).
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο καφές είναι “μαυροζούμι”. Μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια σχετικά με τον καφέ είναι η παρουσία σημαντικότατων ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (πολυφαινόλες κυρίως). Απαντώνται σε όλα τα είδη του καφέ,και σε ποσότητες σημαντικά υψηλότερες από άλλα,πλούσια σε αντιοξειδωτικά,ροφήματα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα (τσάι,κακάο κ.λ.π.) Μελέτες μάλιστα αποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο,λαμβάνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον καφέ από ότι από τα φρούτα και τα λαχανικά μαζί (εξ αιτίας ίσως της μικρής κατανάλωσης των τελευταίων).
Φυσικά περιέχει και καφείνη. Ένα αλκαλοειδές που δρα ως τονωτικό. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ βελτιώνει την λειτουργία της μνήμης,της εγρήγορσης,του χρόνου αντίδρασης και της ευρύτερης γνωσιακής λειτουργίας.(Δεν είναι τυχαία ο καλύτερος σύμμαχος στο διάβασμα.)
Εκτός από αυτά,η καφείνη βοηθάει στην αθλητική απόδοση,επιδρώντας στον λιπώδη ιστό,όπου απελευθερώνει λιπαρά οξέα που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα για την εκτέλεση άσκησης. (Αύξηση αθλητικής απόδοσης κατά 11-12 %.)
Αυτή η δράση της καφείνης,μαζί με την επίδρασή της στον μεταβολικό ρυθμό ,που τον οδηγεί σε αύξηση (3-11%),την καθιστούν σύμμαχο σε κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους.
Τα οφέλη όμως της κατανάλωσης καφέ για τον ανθρώπινο οργανισμό δεν σταματούν εδώ. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που πίνουν καφέ έχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης :ζακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ,Alzheimer s,ηπατικής κίρρωσης,ηπατικού καρκίνου,ορθοκολικού καρκίνου,εγκεφαλικού,κατάθλιψης και υπερουριχαιμίας. Δεν πρέπει εδώ να παραλείψουμε να αναφερθούμε στην μοναδική αντιβακτηρηδιακή δράση του καφέ,που καταπολεμά τα βακτήρια του στόματος που προκαλούν τερηδόνα,καθώς και στην περιεκτικότητά του σε αντιφλεγμονώδεις ουσίες.
Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε λοιπόν,οτι ο καφές είναι ένα απόλυτα ευεργετικό ρόφημα για τον οργανισμό.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΑ ΥΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.

Α) ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΦΕΙΝΗΣ
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της Ευρωπαικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA),η κατανάλωση περισσότερων από 400mg καφείνης /ημέρα μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή για την υγεία,κυρίως για εγκύους και παιδιά κάτω των 18 ετών. Συστήνεται κατανάλωση εώς 200mg/ημέρα για εγκύους και 3mg/κιλό βάρους/ημέρα για παιδιά και εφήβους.
Τί σημαίνει όμως 400mg καφείνης:

ΕΙΔΟΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ. mg ΚΑΦΕΙΝΗΣ 

________________________________________________
Γαλλικός καφές 200ml. 100-150 

________________________________________________
Espresso 50ml. 70

________________________________________________
Στιγμιαίος καφές 200ml 100-120
________________________________________________
Στιγμιαίος ντεκαφεινε 200ml 2-5
________________________________________________
Ελληνικός 50ml. 60
________________________________________________
Ενεργιακά ποτά συσκευασία 80
________________________________________________
Αναψυκτικά τυπου cola 355ml 40
________________________________________________
Σοκολάτα υγείας 50 γρ 25
________________________________________________
Σοκολάτα γάλακτος 50 γρ 10
________________________________________________
τσάι 220 ml 50

B) ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ
Απαριθμήσαμε παραπάνω τα οφέλη του καφέ όταν αυτός καταναλώνεται με μέτρο. Και όταν καταναλώνεται σκέτος.
Στην πράξη, οι περισσότεροι από μας,απολαμβάνουμε τον καφέ μας προσθέτοντάς του ζάχαρη και γάλα (στην καλύτερη περίπτωση),ως και κρέμα γάλακτος,μπαχαρικά και σιρόπια. Έτσι ο καφές…γίνεται το γλυκό εκείνο που από ενοχές δεν καταναλώνουμε. Υπολογίστε ότι κάθε κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη που προσθέτουμε αποδίδει 20kcal. Κάθε μερίδα γάλατος 30kcal, και κάθε κουταλιά σούπας κρέμα σαντιγί περίπου 52kcal. Έτσι μπορούμε να φτάσουμε στην ακραία περίπτωση του frappuccino με σιρόπι καραμέλας που αποδίδει 440kcal και 16γρ λίπους!!!

Απολαύστε λοιπόν τον καφέ σας με μέτρο και ευεργετηθείτε από τα πολυάριθμα οφέλη του στον οργανισμό σας,δίνοντας λίγη προσοχή στην ζάχαρη και τα προιόντα του γάλακτος με τα οποία τον συνοδεύετε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο