ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ : Μια υγιεινή διατροφική συνήθεια ή άλλη μια νέα μόδα ;

Όλο και πιο συχνά τελευταία ακούμε τον όρο “Διαλειμματική νηστεία” . Πρόκειται για ένα νέο διατροφικό στιλ, κατά το οποίο η κατανάλωση φαγητού περιορίζεται σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα, οι οποίες ακολουθούνται από 14-20 ώρες νηστείας. Στις ώρες αυτές επιτρέπεται μονάχα η κατανάλωση μη θερμιδογόνων ροφημάτων. Ή εναλλακτικά η διατροφή εξαιρετικά περιορισμένη ( 500 – 600 kcal ) τις 2 από τις 7 ημέρες της εβδομάδας.

Διαφημίζεται δε συχνά ως ένας εύκολος τρόπος απώλειας βάρους που δεν περιορίζει τις επιλογές μας και μας απαλλάσσει από το να μετράμε γραμμάρια και θερμίδες. Τρώμε δηλαδή ” ό,τι και όσο θέλουμε αρκεί να το τρώμε συγκεντρωμένο σε 8 έως 4 ώρες μέσα στο εικοσιτετράωρο “. Είναι όμως έτσι ;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει σήμερα μεγάλο πλήθος ερευνών που αποδεικνύει ότι, η διαλειμματική νηστεία, ανάμεσα στα υπόλοιπα διατροφικά στιλ περιορισμού της τροφής (της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων, της αφαγίας πάνω από 48 ώρες και της κετογονικής/πρωτεϊνικής δίαιτας), υπερέχει ως προς τα οφέλη της προς τον οργανισμό.

Όταν λοιπόν απέχουμε από την τροφή για περισσότερες από 12 ώρες, μια σειρά βιοχημικών διεργασιών επηρεάζουν την λειτουργία των κυττάρων και των οργάνων του σώματός μας. Βελτιώνεται σημαντικά η ικανότητα του οργανισμού να διορθώνει τις κυτταρικές βλάβες. Βελτιώνεται η λειτουργία του καρδιαγγειακού και του πεπτικού συστήματος καθώς και του εγκεφάλου. Περιορίζονται οι φλεγμονές. Μειώνεται η πιθανότητα να προσβληθούμε από χρόνια νοσήματα και καρκίνο. Ρυθμίζεται η παραγωγή της ινσουλίνης και της αυξητικής ορμόνης και προάγεται η αντιγήρανση και η απώλεια βάρους !

Τα οφέλη λοιπόν είναι πολλαπλά και αυτό δεν είναι μύθος ! Ο μύθος βρίσκεται στον ισχυρισμό ότι ο καθένας μπορεί να τρώει ότι και όσο θέλει. Για να υπάρξει απώλεια βάρους εννοείται ότι πρέπει να υπάρξει αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Δηλαδή οι επιλογές μας τις ώρες που τρώμε πρέπει να είναι τέτοιες ώστε η κατανάλωση να μην ξεπερνά συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων. Και για να έχει οφέλη η υγεία μας θα πρέπει να ακολουθούμε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο διαιτολόγιο, αποτελούμενο απόν ισορροπία προϊόντων ολικής άλεσης, υγιεινών λιπαρών, φρούτων και λαχανικών κατανεμημένων σε δύο ως τέσσερα γεύματα. Να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το κόκκινο κρέας και το αλκοόλ. Και φυσικά να πίνουμε πολύ νερό.

Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε όμως είναι ότι δεν είναι ένα διατροφικό στιλ που μπορεί να ακολουθηθεί από όλους ανεξαιρέτως. ΔΕΝ συνίσταται για όσους πάσχουν από :

  • διαβήτη τύπου Ι
  • έλκος στομάχου ή δωδεκαδάκτυλου
  • νεφρική ανεπάρκεια
  • υπερθυρεοειδισμό
  • προχωρημένη στεφανιαία νόσο
  • αποκόλληση αμφιβληστροειδούς
  • υπατοπάθιες
  • εξασθένηση της εγκεφαλικής αιμάτωσης .
  • ΔΕΝ συνίσταται για την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά ούτε και για όσους παρουσιάζουν εθισμούς σε ουσίες, αλλά και διάφορες ψυχώσεις.

Τέλος πρέπει να σταθούμε σε μια αντένδειξη της διαλειμματικής νηστείας που έχει άμεση σχέση με την εφαρμογή της ως μεθόδου για την απώλεια βάρους. Η διαλειμματική νηστεία δεν προτείνεται για άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές . Και σε αυτούς περιλαμβάνονται όχι μόνο όσοι πάσχουν από βαριάς μορφής νευρική ανορεξία ή βουλιμία, αλλά και όσοι έχουν διαταραγμένη σχέση με το φαγητό, παρουσιάζουν υπερφαγικά επεισόδια ( εκτός ελέγχου κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής που συνοδεύεται από ενοχές ), προβληματική εικόνα σώματος και αυτοεκτίμηση κ.λπ. Είναι φανερό ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκει μεγάλο ποσοστό όσων έχουν πρόβλημα με το βάρος τους.

Συμπερασματικά λοιπόν, πρόκειται για μέθοδο η οποία μπορεί ύπο προυποθέσεις να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη και αξίζει να ενημερωθεί κανείς για αυτήν και να την εφαρμόσει. Πριν από αυτό όμως θα ήταν καλό να το συζητήσει με κάποιον γιατρό ή διατροφολόγο, ο οποίος να γνωρίζει το θέμα ώστε να μπορεί να τον κατευθύνει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο