Σεροτονίνη – Γιατί είναι σημαντικό να ρυθμίζουμε τα επίπεδά της στις μέρες που διανύουμε.

Πολύς λόγος έχει γίνει αυτόν τον καιρό, και πολύ σωστά, για την συμβολή της ισορροπημένης διατροφής στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Εξ ίσου σημαντική όμως, στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες των ημερών που διανύουμε, είναι και η συμβολή της ισορροπημένης διατροφής στην ρύθμιση των επιπέδων της σεροτονίνης.

Τι είναι η σεροτονίνη;

Είναι ένας νευροδιαβιβαστής, δηλαδή μια ουσία που μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Γιατί είναι τόσο σημαντική;

-Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη.

-Θεωρείται υπεύθυνη για την σταθερότητα της ψυχολογικής μας διάθεσης. ( Όλο και πιο πολλές έρευνες διαπιστώνουν αύξηση της κατάθλιψης και επιδείνωση των ψυχικών παθήσεων λόγω της επιδημίας του κορωνοιού και των lock down, επομένως είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε ό,τι επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. )

-Επηρεάζει την όρεξη και την πέψη. Πιο συγκεκριμένα, χαμηλά επίπεδα συνδέονται με αύξηση της τάσης για κατανάλωση ζάχαρης και υδατανθράκων γενικότερα. Είναι λοιπόν ένας παράγοντας που επιδεινώνει συμπεριφορές συναισθηματικής κατανάλωσης τροφής. Επίσης εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στους μηχανισμούς πείνας και κορεσμού του οργανισμού μας.

-Ακόμη φαίνεται να επηρεάζει και την ποιότητα του ύπνου, την καλή μνήμη και την σεξουαλική επιθυμία.

-Τα επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στους μηχανισμούς από τους οποίους εξαρτάται και η κοινωνική μας συμπεριφορά. ( Ναι, αυτή που καλούμαστε να επαναπρογραμματίσουμε, λόγω των συνθηκών, έστω προσωρινά, και μας είναι τόσο δύσκολο).

Φαίνεται λοιπόν πως ιδανικά επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό μας είναι ακριβώς αυτό που έχουμε ανάγκη αυτόν τον καιρό !

Με ποιους φυσικούς τρόπους θα μπορούσαμε να συμβάλουμε στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων της σεροτονίνης μας;

α) με την σωματική άσκηση

β) με την έκθεση στον ήλιο

γ) με την ισορροπημένη διατροφή

Τι πρέπει να προσέξουμε δηλαδή στη διατροφή μας ;

– γεύματα τακτά κατανεμημένα στη διάρκεια της ημέρας

– το καθένα από αυτά να είναι ισορροπημένο και επαρκές στα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να συνθέσει τη σεροτονίνη του. Είναι σημαντικό να υπάρχει σε κάθε κύριο γεύμα μια πηγή πρωτείνης που θα μας εξασφαλίσει την τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ, βασικό συστατικό της σεροτονίνης. Κάλο θα ήταν να υπάρχει ακόμα κάποιο φρέσκο τρόφιμο, όπως φρούτο ή σαλάτα και μια καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, γλυκοπατάτα κ.λπ.

– συχνή κατανάλωση τροφών που βοηθούν στην αύξησή της όπως καρύδια, μπανάνα, ανανάς, δαμάσκηνα, ντομάτες, ακτινίδιο κ.λπ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο