ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Πέντε διατροφικές συμβουλές για καλή ψυχική υγεία

  • Τρώτε τακτικά γεύματα

Για να λειτουργήσει σωστά ο εγκέφαλος,απαιτείται σταθερή παροχή γλυκόζης,που είναι το βασικό του καύσιμο. Τρώτε λίγο και συχνά λοιπόν,ώστε η διάθεσή σας να κρατιέται πάντα στο μέγιστο .

  • Προσοχή στην ισορροπία των λιπαρών

Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται μια ποσότητα λίπους καθημερινά για να διατηρεί υγιείς τις δομές και τις λειτουργίες του. Από ότι φαίνεται όμως τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά,που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα και στις επεξεργασμένες τροφές,είναι επιβλαβή για την λειτουργία του (όπως και για την λειτουργία της καρδιάς). Προτιμήστε τα ευεργετικά μονοακόρεστα λιπαρά του ελαιολάδου και του αβοκάντο,καθώς και τα πολυακόρεστα των ξηρών καρπών,των σπόρων και των λιπαρών ψαριών.

  • Καταναλώνετε προϊόντα ολικής άλεσης,φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Τα δημητριακά ολικής άλεσης,τα όσπρια,οι ξηροί καρποί,τα φρούτα και τα λαχανικά,εκτός από τις φυτικές ίνες που περιέχουν,που βοηθούν να διατηρείται σταθερή η παροχή της γλυκόζης,είναι και πλούσιες πηγές βιταμινών Β (συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέως) και ψευδαργύρου. Οι ουσίες αυτές ,σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες,είναι πολύ σημαντικές στη διαχείριση της κατάθλιψης.

  • Τρώτε λίγη πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα

Λίγη πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα μας βοηθάει να νιώθουμε πιο χορτάτοι και να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού,που θα μας κάνει να νιώσουμε δυσφορία και ενοχές. Ακόμα η τρυπτοφάνη,ένα δομικό συστατικό των πρωτεϊνών,βοηθάει πολύ,σύμφωνα με έρευνες,στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι τα χαμηλά σε λιπαρά ζωικά προϊόντα αλλά και τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

  • Μην ξεχνάτε τα ω-3

Πολλές επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα,που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια,αλλά και σε πολλούς ξηρούς καρπούς και σπόρους (όπως τα καρύδια και τον λιναρόσπορο),μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και την βελτίωση της διάθεσης γενικά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο